fbpx

Putem diferenția pe cont propriu alunițele benigne de cele maligne?

Diferenta alunițele benigne de cele maligne?

Este de interesul nostru să putem face acest lucru, deoarece modul în care tratăm nevii (alunițele) sau melanocitele ne poate predispune sau nu la cancer de piele. Trebuie să înțelegem care anume sunt factorii ce ne pot cauza foarte ușor și insesizabil modificări ale banalelor alunițe de pe suprafața pielii. Bineînțeles că ne vine întotdeauna mai ușor să luăm în seamă acei factori externi, astfel că discuția noastră va face referire strict la aceștia, cu precădere asupra factorului luminos.

Prezintă lumina intens pulsată sau cea laser un risc pentru sănătatea pielii noastre?

Lumina Intens Pulsată si lumina laser, emise de aparatele de epilare definitivă din dotarea noastră, face parte din spectrul luminos și spectrul infraroșu (NIR).  În ceea ce privește sănătatea, de-a lungul a mai multor decenii s-a urmărit și studiat efectele produse de diferite echipamente de înfrumusețare și alte electronice bazate pe aceaste tehnologii, fără însă a se fi înregistrat urmări negative asupra organismului ( pielii şi organelor interne). Ceea ce este important este anume că iese din discuție orice urmă de raze ultraviolete care într-adevăr pot aduce unele prejudicii sănătății noastre, și care, în ceea ce privește evoluția alunițelor de pe corpul nostru şi nu numai a acestora, pot provoca în urma unei expuneri prelungite o modificare în evoluție care nu poate fi nicidecum una benefică.

Trebuie menţionat faptul că înainte de aplicare a oricărei proceduri bazate pe lumină intens pulsată sau laser este necesară acoperirea aluniţelor  cu pigment de culoare albă deoarece energia emisă de această lumină este absorbită mult mai puternic de ţesuturile de culoare închisă ( păr şi aluniţe)  în urma căreia se pot produce arsuri ( gradul acestora fiind datorat cantităţii de melanină ce diferă de la o persoana la alta).

Când devine absolut necesar să solicităm o consultație medicală de specialitate în ceea ce priveşte aluniţele de pe corpul nostru, în condiţiile unui stil de viaţă absolut normal?

Atunci când observăm că:

  • alunițele sau alte formațiuni prezintă sângerări sau leziuni și care nu s-au vindecat după 3-4 zile de la apariție;
  • pe piele apar pete neobișnuite;
  • formațiunile cutanate prezintă modificări în dimensiune, culoare, textură (incluzând alunițele);
  • apariția de noi alunițe, pete, umflături în urma expunerii la soare sau alte raze ori agenți cu potențial alergen;
  • alunițele prezintă margini inegale lipsite de simetrie;
  • alunițele au devenit dureroase la atingere, cu prurit (mâncărime)

Astfel că pentru a putea preveni orice risc pe care ni-l poate aduce nevul, am găsit că, medicii au pregătit pentru noi un model după care ne putem face simplu și sigur examinarea. Denumirea sa este aceea de model sau regulă de examinare ABCDE:

  1. asimetria – dacă alunița este asimetrică și o jumătate din nev nu se suprapune cu cealaltă jumătate;
  2. bordura – dacă marginile nevului sunt neregulate, întrerupte, neclare;
  3. culoarea – dacă alunița prezintă la examinare culori diferite: nuanțe diferite de maro, zone de culoare neagră sau roșie sau porțiuni albe, lipsite de pigment;
  4. diametrul – când diametrul este mai mare de 6mm;
  5. elevația – când o porțiune din aluniță este elevată, supra denivelată în raport cu pielea din jur.

Atenție! Devine necesară și  absolut de urgență prezentarea la dermatolog în cazul extrem în care o aluniță sângerează, supurează, prezintă senzația de prurit sau este dureroasă, pentru că în acest caz viața noastră poate fi pusă în pericol.

Definiții:

Prurit – stare patologica constând în mâncărime intensă a pielii sau a mucoasei, provocată de tulburări funcționale ale nervilor pielii.  Sinonim: mâncărime.

Nev (Aluniță) – Mica pata cutanată. Un nev este cauzat de un defect al dezvoltării unei structuri anatomice survenit în timpul vieții embrionare. El poate apărea mai târziu și, deși în sens strict nu este o tumoare.

Nev melanocitar – Denumit în mod curent aluniță, nevul melanocitar este o mică pată cutanată dezvoltată pe seama melanocitelor (celule care elaborează melanina, pigmentul pielii). De mărime variabilă (de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru), de o culoare mergând de la galben deschis la brun-negru, nevul poate fi plan sau în relief, neted sau aspru, eventual acoperit cu peri.

Diferenta alunițele benigne de cele maligne?