fbpx

Părul apărut în zona feței! Se poate elimina cu ajutorul epilării definitive?

Cauze, riscuri și soluții!

S-a constatat că peste 6% dintre femei dețin această problemă iar medicii endocrinologi susțin că această afecțiune este cea mai frecventă problemă endocrină apărută în cazul sexului frumos. Această pilozitate nefirească apare denumită sub termenul de hirsutism și apare la femeile care secretă hormoni masculini în exces (testosteron).
Printre cauzele majore și cele mai des întâlnite se numără:
1. Sindromul ovarului polichistic – boală ce provoacă secreția excesivă în organism a hormonilor masculini. Ne dăm seama ușor dacă poate fi foarte probabil să deținem această boală, astfel: (concludențele medicale au arătat că de cele mai multe ori această boală se asociază cu următoarele simptome enumerate ):
a) Dacă avem tulburări de ciclu menstrual;
b) Dacă ne apar elemente de hiperandrogenism – transpirație abundentă, acnee la nivelul feței, spatelui și pieptului, hiperseboree (îngrășarea părului) și care nu dispare în urma tratamentelor cosmetice;
c) Dacă ginecologul ne va spune în urma evaluării cu ajutorul ecografiei, că avem un număr mai mare de zece chisturi pe un ovar (volum crescut al ovarelor)
Atenție! Dacă absența menstruației este pe o perioadă de mai mulți ani crește riscul pentru cancerul de endometru datorită îngroșării mucoasei uterine implicit riscul de infertilitate. Va apărea rezistența la insulină crescând astfel riscul de diabet asociat cu tendința spre obezitate.
Vestea bună! – este că ovarul polichistic se tratează, însă din păcate nu se vindecă deoarece este o boală înnăscută a cărui control poate necesita o terapie aplicată pe o durată de mai mulți ani (problemele pot fi ținute sub control după minimum doi ani de tratament).
2. Prezența unor tumori ovariene sau tumori suprarenale datorită cărora secreția de hormoni masculini crește, astfel rezultând pilozitate nedorită și în această situație.
Atenție! În acest caz, femeia are menstruație normală, fără hirsutism, și într-un timp relativ scurt începe să aibă păr în exces. La o simplă analiză valorile hormonilor masculini vor fi mult mai mari ( poate chiar mai mari decât la bărbați), și nu ușor crescute ca în majoritatea cazurilor de ovar polichistic.
3. Cauze genetice – un fenomen absolut normal în acest caz, în care fie rasa sau factorii genetici își lasă amprenta.
a) Femeile din anumite zone/regiuni au fire de păr mai accentuate ca grosime sau culoare decât altele – formă de hirsutism etnic;
b) Femei pur și simplu “mai păroase” din cauze necunoscute sau hirsutism familial. Acestea nu suferă de infertilitate și nici nu au tulburări de ciclu menstrual – formă de hirsutism idiopatic;
Soluții:
• Prezentarea la medicul ginecolog în scopul ameliorării simptomelor bolii ( în cazul ovarului polichistic) – reglarea ciclului menstrual, dobândirea fertilității, rezolvarea problemelor cosmetice. Se poate dobândi prin administrarea unor contraceptive ( într-un mod individual în urma rezultatului analizei făcute – ce dă roade la o persoană trebuie să știm că nu dă și la alta – fiind vorba despre organisme diferite și expunerea la factori interni/externi diferiți), si asocierea acestora cu alte tipuri de medicamente antiandrogene, care blochează producerea în exces de hormoni masculini ( care doar medicul este în măsură să le indice!)
• Prezentarea la medicul endocrinolog pentru conturarea diagnosticului, pentru completarea tratamentului, pentru obținerea controlului poate de ce nu și pe altă cale decât cea sintetică.
! Cu cât mai de timpuriu cu atât mai bine.
Din punct de vedere al aspectului ( cosmetic/estetic) pentru eliminarea părului există o grămadă de soluții printre care: epilatul cu ceară, ață; se mai poate adăuga decolorarea cu alte substanțe;

Dintre cele mai moderne soluții, cu o eficienţă pe termen lung, cu efecte secundare minore şi de foarte scurtă durată si care crează cel mai mic disconfort fac referire la epilarea definitivă progresivă disponibila in centrul nostru și vizează acele tehnologii care se bazează pe lumină intens pulsată sau LASER! 

Informații culese în urma interviului oferit de către:
Medicul primar endocrinolog la Institutul de endocrinologie “C.I. Parhon”, doctor în științe medicale, Corina Neanțu.
Membru al:
-Societății Române de Endocrinologie,
-Societății Române de Psihoneuroendocrinologie,
-Societății Române de Osteoporoză,
-Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie
-Societății Române de Obezitate.
Deținătoare a:
-24 de ani de experiență în domeniul endocrinologiei
Lucrări publicate:
-Peste 30 de în reviste de specialitate

Specialist în cosmetică, Coșbuc Maria